Bibliotheek van het Vredespaleis viert 200 jaar Nederlandse Grondwet

Grondwetfestival

Na de gemeenteraadsverkiezingen en de internationale conferentie de Nuclear Security Summit, staat Den Haag op vrijdag 28 maart en zaterdag 29 maart in het teken van 200 jaar Nederlandse Grondwet. Het is dan precies 200 jaar geleden dat de Grondwet werd goedgekeurd, en een dag later volgde de inhuldiging van Willem Frederik van Oranje-Nassau. Het festival begint op vrijdag 28 maart met de Nacht van de Grondwet voor jongeren met o.a. een debat en een filmvertoning van Movies that Matter. Op zaterdag 29 maart openen meer dan 60 organisaties in Den Haag hun deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Zo worden de deuren van de Ridderzaal, de Eerste en Tweede Kamer, het Kabinet van de Koning en het Catshuis geopend, maar ook die van de bibliotheek van het Vredespaleis. Een unieke gelegenheid om de bibliotheek van het Vredespaleis eens van binnen te zien!

Voor meer informatie over het Grondwetfestival: www.grondwetfestival.nl.

Bibliotheek van het Vredespaleis

De bibliotheek van het Vredespaleis is een van de oudste en meest prestigieuze bibliotheken gespecialiseerd in het internationaal publiek- en privaatrecht, vergelijkend recht en jurisprudentie uit alle landen van de wereld. De verzameling bevat eveneens publicaties over internationale politiek, geschiedenis van de diplomatie en de vredesbeweging. Tot haar kostbaarste bezit behoren onder meer de werken van Hugo de Groot (Grotius), humanist en rechtsgeleerde uit de Nederlanden, die aan de wieg stond van het vredesdenken en de ontwikkeling van het internationaal recht in de 16e en 17e eeuw. Hiermee legde hij ook de basis voor artikel 90 van onze Grondwet waarin staat dat Nederland de internationale rechtsorde dient te bevorderen.

De bibliotheek is gehuisvest in het Vredespaleis, net als het Internationaal Gerechtshof, het Permanent Hof van Arbitrage en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. Het Vredespaleis is een baken voor de vrede en het internationaal recht. Volgende week woensdag 26 maart om 17.00 uur zal TV West met de special ‘Den Haag viert de Grondwet’, vooruit blikken op het Grondwetfestival. Zij zullen ook alvast een kijkje nemen in de bibliotheek van het Vredespaleis.

Programma

Hugo de GrootTijdens het Grondwetfestival kunt u deelnemen aan een interactieve rondleiding door de bibliotheek van het Vredespaleis. Deze interactieve rondleiding zal in het teken staan van de relatie tussen de Grondwet en het internationaal recht. Wat is het belang van de artikelen 90, 93 en 94 van de Grondwet en welke rol speelt (de bibliotheek van) het Vredespaleis hier eigenlijk in? U kunt deelnemen aan een educatief spel over de grondrechten uit de Grondwet. Hoe belangrijk zijn de grondrechten voor ons en worden deze grondrechten in andere landen ook nageleefd? Daarnaast kunt u in de historische leeszaal van de bibliotheek een aantal drukken bekijken van de grondlegger van het internationaal recht, Hugo de Groot. Daartoe behoren onder meer 17e en 18e uitgaven van Grotius’ meest bekende werk uit 1625, De Jure Bellis ac Pacis (Het recht van oorlog en vrede) en enkele van zijn manuscripten. Voor kinderen is er een aansprekende film over Hugo de Groot, het Vredespaleis en de befaamde boekenkist te zien.

Praktische informatie

De educatieve rondleidingen door de bibliotheek starten vanaf 10.00 uur en duren ca. 50 minuten. Voor deze rondleidingen dient u een reservering te maken. U kunt zich aanmelden via de website van het Vredespaleis:  www.vredespaleis.nl. De kosten voor deelname en registratie bedragen 5 euro. Met uw ticket krijgt u 10% korting op de artikelen in het bezoekerscentrum.

Let op: het programma vindt plaats in de bibliotheek, niet in het Vredespaleis zelf. Deelnemers vanaf 14 jaar zijn verplicht een legitimatie mee te nemen.

De bibliotheek van het Vredespaleis is te bereiken met tram 1 (richting Scheveningen) of bus 24 (richting Kijkduin). Ook zullen er tijdens het Grondwetfestival gratis pendelbussen door de stad rijden. Deze vertrekken vanaf het Toernooiveld in het centrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *